Doel

Het hoofddoel van KIPAWA is de toegang tot onderwijs in de arme gebieden rondom Kilifi, Kenia, te verbeteren voor met name jonge meisjes, zodat meisjes dezelfde toegang hebben tot onderwijs als jongens.

Meisjes die goed onderwijs gekregen hebben worden later sterke zelfstandige vrouwen. Zij zullen later trouwen en minder kinderen krijgen. Zij krijgen ook meer kansen om zelf geld te verdienen.

Om het schoolverzuim van meerdere dagen door de menstruatieperiode te verminderen is het project  Learning in Dignity.Per!od  opgezet. Schoolmeisjes in het arme achterland hebben vaak geen geld om maandverband te kopen en missen daardoor meerdere dagen onderwijs per maand. Dit komt hun opleiding en toekomstperspectief niet ten goede. Doordat KIPAWA wasbaar maandverband uitdeelt, missen de meisjes geen schooldagen meer. KIPAWA werkt voor de productie en distributie samen met een lokale organisatie, Kilifi Cares. Door het bedrag dat de naaisters verdienen met hun werk, zijn ze beter in staat in hun levensonderhoud te voorzien.

Met het wasbare maandverband doen de meisjes ongeveer een jaar. Dat is ook de reden dat Learning in Dignity.Per!od een structureel karakter heeft en enkele scholen jaarlijks van nieuwe setjes voorziet. KIPAWA heeft in 2018 ca. 400 setjes wasbaar maandverband gemaakt.                  In 2020 zijn 750 sets sanitary towels gemaakt en uitgedeeld op zeven scholen.                                  In 2020 zijn ook tijdens de Corona-tijd 6000 mondkapjes genaaid in de kleuren van de -verplichte- schooluniformen en uitgedeeld aan alle schoolkinderen op deze scholen.

Kilifi Cares combineert het uitdelen van het wasbaar maandverband met hygiënische en seksuele voorlichting. Zwangerschappen op jeugdige leeftijd komen veel voor en hebben een grote impact op de opleiding en toekomstperspectief van de jonge meisjes.

Verder financiert KIPAWA ook eenmalige projecten die de onderwijssituatie verbeteren.

Bijvoorbeeld het laten maken van schoolbankjes voor scholen waar de leerlingen nu nog op boomstronken of stenen zitten. Eén schoolbankje biedt plaats aan drie kinderen en kost € 30, -. Een lokale timmerwerkplaats maakt de bankjes. De productie ter plekke heeft een positief effect op de werkgelegenheid in de regio. Voor drie scholen zijn tot nu toe resp. 75, 156 en 270 schoolbankjes gefinancierd.

Door extra donaties kwamen er ook mogelijkheden om bij een van de scholen toiletblokken en een compleet waterleidingsysteem te laten aanleggen.

Een ander voorbeeld van een kortdurende actie is het project “ondergoed kopen”. Soms is er nog wel geld voor het verplichte schooluniform, maar niet meer voor ondergoed.